Elämme jälleen sitä aikaa, jolloin 1.5.2019 on jaettavissa melkoinen jättipotti, peräti 0.8 % palkkasummasta paikallisena eränä. Lisäksi taulukoihin tulee 1 %:n korotus. Kun olemme toipuneet ajatuksesta saada tällainen palkankorotus, herää kysymys miten se käytännössä jaetaan.
Avainasemassa ovat luottamusmiehet ja -naiset, nuo korvaamattomat työyhteisömme kehittäjät ja sopimusten noudattamisen valvojat. Tessissä on tarkat ohjeet paikallisen erän jakamisesta. Meillä sosiaalialan järjestöissä palkkauksen perusteena ovat vaativuusryhmät. Lisäksi tulee tehtäväkohtaista lisää ja henkilökohtaista osaa, jos hyvin sattuu.
Omalla työpaikallamme pidimme ensin työpaikkaosaston kokouksen, jossa pohdittiin tilannetta ja evästettiin luottamusmiehiä erän jakamisen perusteista. Sopimuksen mukaan perälautana on jakaa erä tasan kaikille. Silloin äkkivaurastuminen on 20 euron luokkaa ja siitä valtiolle kymmenykset. Mikäli päädytään ns. kuoppakorotuksiin, voivat jotkut meistä saada tuntuvamman korotuksen. Neuvotteluja ja niiden tulosta verhoaa tiukka salaisuuden verho. Työnantajapuoli tietää sentilleen jokaisen palkan ja osaa(ko?) arvioida ja vertailla niitä keskenään. Neuvottelujen toinen osapuoli ei saa tietää mitään muuta kuin miten henkilökunta jakaantuu seitsemään vaativuusryhmään. Lisistä ei tietoa anneta.
Kävimme osaston kokouksessa läpi sopimuksessa olevaa taulukkoa, miten vaativuusluokat määräytyvät. Muistan kun palkkausjärjestelmää luotiin Eteläranta kympin työnantajapalatsissa keski-yön molemmin puolin kiivaissa tunnelmissa. Työnantajaliiton edustajat olisivat halunneet vain alimpiin ryhmiin ’tai’-sanan kun puhutaan koulutuksesta ja työkokemuksesta. Ryhmiin 4-7 he halusivat ’ja’-sanan, jolloin tehtävänhaltijalta edellytetään sekä koulutusta että kokemusta. Tähän linjaukseen päädyttiin. Työntekijäpuolen mielestä ’tai’ olisi ollut riittävä kaikkiin vaativuusryhmiin. Työpaikoilla on pitkän linjan huippuasiantuntijoita, joilla ei kuitenkaan ole ollut aikanaan mahdollisuutta saada koulutusta. Heidän uraputkensa siten katkeaa vaativuusryhmään kolme. Kuitenkin ylemmissä ryhmissä voi olla henkilöitä, joilla ei ole vaadittavaa koulutusta ja silti sijoitus on korkea. Nämä kuplat ovat kovin usein työnantajan kanssa hyvää pataa ja suhtautuvat nihkeästi Ertoon ja Ysteaan. Miten somaa!
Kokonaan oman lisänsä soppaan tuovat ne pienet työpaikat, joissa kaikilla on sopimuspalkka eikä palkkausjärjestelmä ole käytössä. Toimihenkilö sopii oman palkkansa taloon tullessa ja sillä sitten mennään. Heillekin kuuluu järjestelyvara, mutta sitä on mahdoton kohdistaa ’kuoppana’ kenellekään. Silloin tasajako on ainoa mahdollisuus. Johtajien palkat pitäisi olla järjestelmän ulkopuolella. Kas kummaa kun hekin kovin usein saavat samat korotukset.
Kotimatkalla lähijunassa kohdalle osui Kauppalehti. Siellä jo peloteltiin lukijakuntaa kuinka tuleva punamultahallitus tulee ja verot kasvavat ja kaikenlainen sääntely taas voimistuu. Työehtosopimusten yleissitovuus on sillä puolella aitaa ollut piikkinä lihassa jo kauan. Lehdessä olikin lohduttava iso otsikko ”Aika on tehokkain keino yleissitovuutta vastaan”. Lehden mukaan se murenee joka tapauksessa ajan myötä. Tässä auttaa ay-järjestäytymisasteen tasainen lasku. Työnantajat eivät kuulemma kuitenkaan halua hyökätä tässä asiassa, koska se hoituu muutenkin.
Elämme vaikeita aikoja. SOS-hallitus teki pahaa jälkeä. Nyt jo ennen vaaleja on käynnissä kova nokittelu, mitkä kaksi kolmesta suuresta puolueesta muodostavat hallituksen rungon. On pieni toivo, että siellä on vaihteeksi mukana myönteisestikin palkansaajiin suhtautuvia voimia.
22.3.2019, Matti Ojamo, ystealaisen työpaikkaosaston puuhamies

  Ankaran talven mentyä on syytä unohtaa raskaat ruoat

Tutustu monipuolisiin palveluihimme ja toimintaamme

Tuuppa Ouluun YSTEAn syyskokkoukseen, meitä on siellä muitakin! YSTEAn syyskokous pidetään Oulussa 16.11.2019 Sokos Hotelli Arinassa. Ilmoittaudu Erton tapahtumakalenterin kautta 15.10. mennessä. Syysretki Ouluun katkaisee kaamoksen. Samalla voit vaikuttaa Ystean asioihin, tavata tuttuja ja viihtyä yhdessä.

Yksityisen Sosiaali- ja Terveysalan Ammattilaiset YSTEA ry palkitsee vuosittain stipendillä parhaan sosiaali- ja terveysalaa tai ammattiyhdistystoimintaa käsittelevän opinnäytetyön. Stipendi on arvoltaan 500 euroa.

Kuvaa paras paikka kotikonnuiltasi. Ystean kuvakisa kestää 30.8.2019 saakka. Ota siis kuva sinun mielestäsi parhaasta paikasta kotipaikkakunnallasi. Liitä kuvaan myös tarina, miksi juuri tämä paikka on sinulle tärkeä. Parhaat palkitaan. Osallistumalla kisaan annat samalla luvan käyttää kuvaa YSTEAn Facebookissa ja nettisivulla.