Syksyn parhaita lämpöisiä päiviä vietellään parhaillaan myös täällä pohjoisessa.  Toukokuisen lyhyen lämpöjakson jälkeen kauan kaivattu KESÄkin alkoi.

Kesästä puhuminen ja kirjoittaminen alkaa jo tuntua kliseeltä varsinkin, kun siitä voi nauttia pitkin talvea hakeutuen ulkomaiden aurinkorannoille. Kesälomaohjeita antavat eri asiantuntijat palstoillaan sen mukaan, mikä on pääasiallisesti tutkitusti todettu auttavan työstressiin/-kuormitukseen. Syyllisyys tekemättömistä töistä lomalle lähdettyä voi painaa mieltä niin paljon, että ensimmäiset lomapäivät voivat mennä työsähköposteja lukiessa ja tuskaillessa, että ”eivätkö  ne osaa tuotakaan asiaa hoitaa poissaollessani?!!. Stressi siis lomalle jäämisestäkin voi siis kuormittaa.

Mitä voisi asian eteen tehdä? Voisiko pomon tai esimiehen/esinaisen kanssa käydä arviokeskustelun jo toukokuussa, jolloin loma-aika on jo päätetty ja tiedossa, mikä on prioriteettijärjestys töille, jotka täytyy tehdä ennen lomalle jääntiä? Voisiko lomasijainen käydä työntekijän kanssa käydä samanmoisen  keskustelun To Do listasta?  Näitä ajatuksia tuli mieleeni, kun muutaman ystävän kanssa puhuimme lomalle jäämisestä kun heidän tuskailivat mitä vielä ennen lomaa pitää tehdä?

Mitä muuta voisin tehdä, jotta kuormittavat ajatukset vähenisivät tai poistuisivat mielestä?  Omalla kohdallani käänteentekevää oli uuden harrastuksen löytyminen parin vuoden unelmoinnin jälkeen. Hankin ”vanhan ajokortin” turvin prätkän.  Jo vuosia moottoripyöräilyä harrastavana, parhaaksi oman kuormituksenipoistajaksi loman alussa, totesin, että moottoripyörä valmiiksi pakattuna ja reittikartta suunniteltuna, ennakoi stressin jäävän kotipihaan. Meidän harrastuspiireissämme paljon hehkutettu vapaudentunne siivitti lähtöä ja arkiset huolet tipahtivat Temmestä ( eteläpuolella Oulua) kohti ajaessa.Satoi tai paistoi, taakka jäi taakse. Puhelimeen ja sähköpostiin jätetty lomailmoitus oli myös vapauttavaa.

Rakastan ajamista ja ystäviä, joita olen harrastuksen piiristä saanut ja todennut, että muu, erilainen ympäristö, erilaiset kohtaamiset ovat voimaannuttaneet vuosien varrella. Vapaa-aikanani moottoripyöräilyyn liittyy kohdallani myös motoristien kriisiapu, jota en kuitenkaan koe kuormittavaksi, sillä sen parissa olen toiminut jo yli 15 vuoden ajan. Miksi?  Sen merkityksellisyys on antanut enemmän kuin on ottanut.

Sosiaalisen harrastuksen lisäksi olen antautunut kultturisiin mielenkiinnon kohteisiin:  Taidenäyttelyt, elokuvat ja teatteri, joita voi harrastaa toki myös esim. Erton järjestämissä tapahtumissa.  Ennen kaikkea kannattaa nauttia lyhyestä kesästä ja aurinkoisista päivistä, jotka sisänsä virkistävät meitä kaikkia.

Kesäterveisin Marja Suominen, Erto P-P aluejärjestön hallituksen jäsen

 

Tutustu monipuolisiin palveluihimme ja toimintaamme

Syyskokouksessa Oulussa YSTEAn hallitukseen valittiin uudeksi puheenjohtajaksi Raija Similä Oulusta sekä erovuoroisten tilalle uudet jäsenet.

Toimihenkilöliitto ERTOn mielestä hallituksen ajaman irtisanomislain perustelut eivät toimi. Lisäksi hallituksen esittämä karenssin lyhentäminen on ongelmallinen. ERTO ehdottaakin, että koko karenssijärjestelmä uudistetaan.

Työntekijän henkilökohtaisten tietojen suojaamisesta säädetään laissa yksityisyyden suojasta työelämässä. Lakia on muutettu vuonna 2019 vastaamaan paremmin EU:n tietosuoja-asetuksen määräyksiä. Laki sisältää säädökset koskien työntekijöiden valvontaa, työnantajan oikeutta avata viestejä työnte...