Jos etätyöpäiviä on vuodessa yli 50% työpäivistä, saat tehdä henkilöverotuksessa täyden laskennallisen työhuonevähennyksen joko kaavamaisena vähennyksenä tai laskennallisena vähennyksenä

Kaavamainen työhuonevähennys kattaa työhuoneen osuuden vuokrasta tai hoitovastikkeesta, kalusteet, sähköt, siivouksen ja lämmön. Et siis voi enää eritellä noita muita kuluja veroilmoituksella. Vuoden 2020 työhuonevähennykset vahvistetaan vuoden lopussa, 2019 vähennys oli 900 euroa.

Jos vähennät kulut todellisten kustannusten mukaan, tulee kuluista vaadittaessa esittää riittävä selvitys, eli erittely vuokran, vastikkeen, kalusteiden, valon, sähkön, lämmön ja siivouksen osalta.

Työhuonevähennyksen lisäksi voit vähentää kaikki kulut itse hankkimistasi työvälineistä: tietokone, näyttö, näppäimistö ja tietoliikenneyhteydestä sekä puhelinkuluista, kun pystyt osoittamaan, että välineet ja yhteys ovat pääasiassa työkäytössä. Hankintahinnasta vähennetään 50% kun osoitat työkäytön. Puhelinkulut voi vähentää selvityksen perusteella. Jos yksittäisen työvälineen hankintahinta ylittää 1 000 euroa, se vähennetään enintään 25 prosentin vuotuisena menojäännöspoistona, siis 1 000 euron ostosta seuraavasti:

hankintameno 2020 1 000 euroa > poisto 250 euroa

menojäännös 2021 750 euroa > poisto 187,50 euroa

menojäännös 2022 562,50 euroa > poisto 140,63 euroa

menojäännös 2023 421,87 euroa > poisto 105,47 euroa

menojäännös 2024 316,40 euroa > poisto 79,10 euroa

menojäännös 2025 237,30 euroa > poisto 59,32 euroa

menojäännös 2026 177,98 euroa > poisto 44,49 euroa, koko hankintameno poistuu 10 vuodessa

Kaikki palkansaajat saavat automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen, mutta jos palkkatulon tulonhankkimismenot ylittävät tuon summan, ilmoita ne veroilmoituksessa yllä mainitulla tavalla.

Muista ilmoittaa myös asunnon ja työpaikan väliset matkakustannukset sekä ammattiliiton ja työttömyyskassan jäsenmaksut.

Etätyössä ollessasi voit vähentää työmatkakulut niiltä päiviltä, jolloin käyt työpaikalla. Matkakulujen omavastuu on 750 euroa, joten jos kulusi ylittävät sen, ilmoita ne veroilmoituksella.

Jos käytät maskia joukkoliikenteessä kodin ja työpaikan välisillä matkoilla ja ostat maskit itse, voit vähentää maskien kustannukset verotuksessa asunnon ja työpaikan välisinä matkakuluina. Vähennyksen määrä on kaavamainen kaksi euroa jokaiselta päivältä, jona teet vähennykseen oikeuttavan matkan Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen 13.8.2020 antaman suosituksen jälkeen.

Esimerkki. Risto asuu Lahdessa ja on työskennellyt pääsääntöisesti toimistolla Helsingissä 1.1.–15.3.2020. Hän tekee etätöitä 16.3.2020 lähtien vuoden 2020 loppuun saakka. Syyskuusta 2020 lähtien hän käy satunnaisesti noin kerran viikossa toimistolla Helsingissä. Tässä tapauksessa Ristolle halvin vaihtoehto kulkemiseen on kuukausikortti 3 kuukauden ajalta (tammi-maaliskuu). Lisäksi Risto voi vähentää syyskuun ja joulukuun välisenä aikana tekemänsä todelliset matkat kertalippujen hinnan mukaan laskettuna. Hän voi tehdä näiltä päiviltä myös vähennyksen itse ostamistaan kasvomaskeista.

Lähteet: www.vero.fi, www.taloustaito.fi

Tutustu monipuolisiin palveluihimme ja toimintaamme

Lomatukea on mahdollista saada jopa 7 vuorokaudelle Vietä lomasi kotimaassa ja  tue samalla Suomen ja suomalaisten yritysten selviytymistä koronan syövereistä. Valitse juuri sinulle mieleinen majoitus- tai matkailuliike, vietä loma ja hae loman jälkeen osa kuluista takaisin. Tänä vuonna (2020) YSTEAn lomatukea voi hakea 7 vuorokaudelta. ...

Uskaltaisinko avata suuni? Mitä jos teenkin virheen? Entä jos ideani torpataan? Miten jaksan epävarmuuden keskellä? Miten saan tiimini loistamaan? Psykologisen turvallisuudentunteen on tutkittu olevan yksi huipputiimien menestystekijä, ja myös avainasemassa epävarmuuden ja muutoksen keskellä. Se on yksilön tunne siitä, että h...

Kutkutteleeko ajatus yrittäjyydestä? Mistä lähteä liikkeelle ja miten selvittää, riittävätkö omat rahkeet ylipäätänsä yrittäjäksi. Yrittäjyys poikkeaa osin palkansaajan roolista, vaikkakin yrittäjämäisellä asenteella pärjää myös palkkatöissä ja elämässä noin yleensäkin. Tässä webinaarissa vuonna 2017 palkk...