Niin siinä kävi, Sote kaatui ja hallitus sen myötä. Suuret suunnitelmat kariutuivat ja unelmat valinnan vapaudesta ja maakunnista sen myötä.

Ensimmäiseksi tuli mieleen se valinnan vapaus. Täällä Jyväskylässä oli kokeilu, jonka mukaan pystyi ilmoittautumaan hoitoon mukaan hyväksytyille yksityisille palveluntuottajille. Kokeilu loppuu valtion ohjeiden mukaan syksyllä. Potilaat, jotka ovat vaihtaneet yksityisten tuottajien palveluihin, palaavat terveyskeskuksiin potilaiksi. Jonoa siis riittää tulevaisuudessakin.

Oman alueeni terveyskeskus on päätetty lopettaa vuoden 2020 luvun alussa. Soten myötä olisi ollut mahdollista, että nykyisiin terveyskeskuksen tiloihin olisi tullut valinnan vapauden nimissä yksityinen palvelun tuottaja, johon olisi voinut vaihtaa vaihtoehtona terveyskeskuksen toimille. Nyt ei tule ja kaikki terveyskeskustoiminnot siirtyvät uuden sairaalan tiloihin. Jonoa siis riittää tulevassakin.

Sairaala toimii hyvin, kun sinne sisään pääsee. Sinne pääseminen onkin todella ongelma. Siis aivan konkreettisesti. Etuoven eteen on asetettu autoille pysähtymiskielto. Parkkipaikka on täynnä. Parkkitalo on mäen alla kaukana, josta sairas ei voi kävellä. Sekin on usein täynnä. Bussiyhteyttä ei ole. Kela taksikin on turha, kun omavastuu on niin suuri.

Kaveripiiristä ei löytynyt yhtään, joka ei olisi saanut 60 euron rikemaksua viedessään potilasta sairaalaan tai käydessään sairaita katsomassa. Pysäköintimaksut ja rikesakot ovatkin sairaalan paras liiketoimi. Sairailla menee niihin enemmän kuin sairaalan hoitomaksuihin. Sama systeemi on lehtien mukaan Helsingissäkin. Suurimmat tulot saavat rikesakkoyhtiöt sairaalan parkkipaikoilta ja lähistöiltä. Sairaalaan kun on pakko mennä, eikä vietettyä aikaa voi ennakkoon määritellä.

Meidän uusi sairaala aukeaa parin vuoden sisällä. Tavoitteena on Suomen hienoin sairaala tietysti. Rakenteilla on monia uusia sairaalaaloita. Maailman hienoimpia tietenkin. Kilpailu on kovaa. Parhaisiin hoitoihinkaan ei riitä potilaita. Esimerkiksi Kuopion yliopistollisesta sairaalasta ei löydy tiettyjen alojen syöpäpotilaita tarpeeksi ja siksi Kys vaatii, että joissakin keskussairaaloissa lopetetaan niiden syöåien leikkaukset. Tai vaihtoehto on näiden hoitojen lopettaminen Yliopistollisessa sairaalassa. Sillä olisi vaikutus myös tulevien lääkäreiden koulutukseen.

Miten Soten kehitys jatkuu, sitä kukaan tarkkaan ei tiedä. Helsingistä kuuluu uhkaavia äänen sävyjä. Sinne pitää saada valtion rahaa enemmän, maakuntiin vähemmän. Aailman hienoimmat sairaalat kuuluvat vain sinne. Keskittämistä pitäisi tehdä enemmän ja sekin pääkaupunkiin.

Sosiaalipuoli on yhä edelleen täysin auki. Soten lisäksi halutaan sosiaaliturva uusistus. Veikkauksen tuottoa halutaan rajoittaa peliongelmien takia. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen asema on vaikea. Palvelut pitää tuotteistaa tai myydä. Isot palvelutuottajat tahtovat jyrätä ne ja jos ei muuten ostavat palvelutuotannon. Miillä on iso kassa ja sijoittajat takana kuten meidän eläkesäästöt.

Vaalit antavat osviittaa, kuinka tulevan käy. Jatkuuko maakuntien kehittäminen. Onko vielä yksityisilla palveluntuottajilla mahdollisuus kilpailla julkisen toiminnan kanssa. Miten järjestöjen käy, tuleeko niistä yritystoimintaa.

Yht äkkiä kaikki onkin taas levällään ja siihen sinä voit vaikuttaa vaaleissa. Kenelle sinä viivasi vedät, sillä mennään seuraavat neljä vuotta.

Leo Turunen

Tutustu monipuolisiin palveluihimme ja toimintaamme

Syyskokouksessa Oulussa YSTEAn hallitukseen valittiin uudeksi puheenjohtajaksi Raija Similä Oulusta sekä erovuoroisten tilalle uudet jäsenet.

Toimihenkilöliitto ERTOn mielestä hallituksen ajaman irtisanomislain perustelut eivät toimi. Lisäksi hallituksen esittämä karenssin lyhentäminen on ongelmallinen. ERTO ehdottaakin, että koko karenssijärjestelmä uudistetaan.

Työntekijän henkilökohtaisten tietojen suojaamisesta säädetään laissa yksityisyyden suojasta työelämässä. Lakia on muutettu vuonna 2019 vastaamaan paremmin EU:n tietosuoja-asetuksen määräyksiä. Laki sisältää säädökset koskien työntekijöiden valvontaa, työnantajan oikeutta avata viestejä työnte...