Erilaiset hallitukset Suomessa väänsivät suurta sosiaali- ja terveysuudistusta viimeiset 14 vuotta. On koko ajan puhuttu SOTESTA, mielestäni olisi pitänyt puhua TESOsta, koska terveys/sairaus -kysymykset olivat pääasiassa esillä. Ei missään puhuttu sosiaalipalveluista ja niiden järjestämisestä, vaikka toinen puoli kakkua oli näiden palvelujen saaminen yhteen kokonaisuudeksi. Tarkoitus lienee ollut päästä yhden luukun palveluihin tai ainakin vähentää eri viranomaisten luona asiointia.
Tässä on pitkä historiallinen tausta. On hienoa käyttää Terveys-palveluja, joskus JOUTUU sairaanhoitopalvelujakin käyttämään, mutta sosiaalipalvelujen asiakkaaksi ei kukaan tahdo. Niillä on edelleenkin köyhäin- ja vaivaishoidon maine. Puhuttiin nöyryyttävästi ’kunnan jauhoista’ kun aikanaan muun sosiaaliturvan puutteessa kunta antoi köyhäinapuna jauhoja ja kenkiä yms. välttämätöntä hädänalaisille perheille.
Terveydenhoidon alalla tämä terveyspalvelujen gloorian korostaminen on näkynyt. Meillä on voimakkaat ammattiliitot lääkäreille ja eritasoisille sairaanhoitajille, jokaiselle omansa. Tämä kertoo karua kieltään ammattiryhmien keskinäisestä kilpailusta ja halusta olla korkeammalla hierarkian portaalla kuin muut. Toisaalta näillä on järjestäytymisaste kova ja ME-henki tiukka. Silloin kun on joukkovoimaa takana, saadaan jotain aikaankin.
Sosiaalisektorilla, sosiaalialan järjestöt ja yleishyödylliset yhdistykset mukaan lukien, ei vastaavaa glooriaa ole. Me emme kulje valkoisissa työtakeissa rintatasku kyniä täynnä ja stetoskooppi kaulassa. Jokainen pukeutuu niin kuin haluaa ja virttyneet farkut ja flanellipaita eivät viesti ulospäin korkeasta ammattitaidosta. Toisaalta asiakkailla on varmasti kotoisampi olla kun valkotakkeja ei tärkeänä ole joka luukun takana.
Suhtaudun edelleen pessimistisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen integrointiin. Palvelujen eriarvoisuus haittaa tasapuolista resurssointiakin. Sosiaalipalvelujen arvostus pitäisi saada nousemaan. Ei ole mikään häpeä ’joutua’ niitä käyttämään. On hienoa kun PÄÄSEE niiden asiakkaaksi silloin kun on tarvetta.

Matti Ojamo

Tutustu monipuolisiin palveluihimme ja toimintaamme

Kirjaa kalenteriisi: Ystean syyskokous pidetään 16.11.2019 Oulussa Sokos Hotel Arinassa. Kokous aloitetaan lounaalla klo 13, jotta pitkämatkalaisetkin ehtivät Ouluun. Aamupäivällä on vapaaehtoista ohjelmaa. Kokouksen jälkeen jäsenillä mahdollisuus osallistua Ookko nää nauranu -stand up esitykseen. Syysretki Ouluun katkaisee kaamoksen. ...

Yksityisen Sosiaali- ja Terveysalan Ammattilaiset YSTEA ry palkitsee vuosittain stipendillä parhaan sosiaali- ja terveysalaa tai ammattiyhdistystoimintaa käsittelevän opinnäytetyön. Stipendi on arvoltaan 500 euroa.

Kuvaa paras paikka kotikonnuiltasi. Ystean kuvakisa kestää 30.8.2019 saakka. Ota siis kuva sinun mielestäsi parhaasta paikasta kotipaikkakunnallasi. Liitä kuvaan myös tarina, miksi juuri tämä paikka on sinulle tärkeä. Parhaat palkitaan. Osallistumalla kisaan annat samalla luvan käyttää kuvaa YSTEAn Facebookissa ja nettisivulla.